Cam Balkon Temizliği
- 22 Ocak 2016
- Yayınlayan: Alcobella Cam Balkon Sistemleri
- Kategoriler: Cam Balkon, Cam Balkon Temizliği, Cam Temizliği
Temiz ve ferah bir evin en büyük göstergelerinden birisi tertemiz ve parlak camlardır. Sadece evler için değil son zamanlarda çokça görmeye alıştığımız plazaların dış yüzeyleri de cam malzemelerden imal edilmektedir. Cam yüzeylerin temizliği ahşap ya da beton yüzeylerden farklı bir uygulama gerektirmektedir. Özellikle yağmurlu günlerin ardından, camlarda oluşan lekeler, acil olarak temizlik gerektirmektedir. Kış aylarında hava kirliliği ile beraber kirlenen camlar hoş görüntüler oluşturmayacaktır. Burada, cam temizliğinasıl yapılırsorusuna yanıt olarak değişik uygulamalar bulunmaktadır. Camları silerken kullanılan malzemeler ve aparatlar da çeşitlilik göstermektedir. Camın boyutu, yüksekliği ve kalınlığı cam silmek için ele alınması gereken detaylardandır.
Öncelikle cam silme işlemi sırasında can güvenliği esas olmalıdır. Gerek ev temizliğinde, gerekse profesyonel anlamda işyeri temizliğinde çalışacak olan kişiler, yüksek mekanlarda çalışıyorlar ise, halat ve kemer gibi güvenlik önlemlerini almak zorundadırlar. İş güvenliği her şeyin başında gelmektedir. Gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra, cam temizliği nasıl yapılırsorusunun detaylarına geçilebilir. Cam temizliği için kullanılan malzemeler camın ihtiyacına göre değişir.
Hazır Temizleyicilerle Cam Temizliği Nasıl Yapılır?
Değişik markalar tarafından üretilen hazır cam silme sıvıları cam sil başlığı altında satılmaktadır. Birtakım kimyasallar ( İsoprapanol, koruyucu, boya ve parfüm) ile oluşan cam siller, öncelikle pratik bir çözüm oluşturmaktadır. Çünkü kova ve suyla uğraşmanız gerekmez. Camın kirlilik oranına göre camın yüzeyine sıkacağınız birkaç cam sil fıs fısı ile camlarınızı kolayca temizleyebilirsiniz. Ardından durulama gerektirmez. Ne çok fazla ıslanırsınız ne de su israfınız olur. Ayrıca zamandan da tasarruf etmiş olursunuz. Camlarınız çok kirli ise ve misafirleriniz gelmek üzere ise, çok pratik ve etkin bir çözüm yolu cam silme deterjanı.
Su ve Şampuan Karışımı İle Cam Temizliği Nasıl Yapılır?
Cam temizliğinasıl yapılırsorusuna yanıt, saçlarınıza kullandığınız şampuan iyi bir yöntemdir. Yalnızca, şampuanın saç kremsiz olanını tercih etmeniz gerekir. Bir kova suya Bir çay bardağı şampuan cam temizliği için yeterlidir. Temizlik yaparken de hareket kolaylığı sağlar. Yalnız camı şampuanladıktan sonra, cam bir miktar köpürecektir. Ardından su ile durulamak, sonrasında da kurulamak gerekir. Aksi halde cam yüzeyde dalgalanmalar oluşur.
Dalgalanma cam yüzey için hiç de hoş olmayan bir görüntü oluşturacaktır. Bulaşık makinesi parlatıcısı İle cam temizliği nasıl yapılır dendiğinde, aklınıza mutfaktaki bulaşıklar gelmelidir. Bulaşık makinesi parlatıcısı, mutfağınızda bulunan bardak ve cam eşyaları parlatma özelliğine sahip olduğundan diğer cam yüzeyleri de parlatabilir. Bir kova suya, bir çay bardağı parlatıcıyı boşaltın. Homojen bir karışım elde etmek için eliniz ya da bir karıştırıcıyı kullanın. Mikrofiber biz bez yardımı ile camınızı silin. Durulama gerektirmeyen bu yöntem gayet güzel sonuç verecektir. Camlarınız her zamankinden daha parlak ve ışıl ışıl olacaktır.
Cam temizliğinde doğal yöntemler nedir? sorusuna en pratik ve sağlıklı yanıtlardan birisi de sirke ile cam temizliğidir. Bir kova suya yarım çay bardağı sirke karıştırarak temizlik karışımını elde edebilirsiniz. Elma sirkesi ile temizliğin avantajı ve dezavantajı bulunmaktadır. En büyük avantajı, sirkenin doğal bir dezenfektan olmasıdır. Gayet sağlıklı bir yöntemdir. Özellikle allerjen bir durumunuz varsa sirke ile cam temizliği kesinlikle çok sağlıklı bir uygulamadır.
Elma sirkesi ile cam temizliğinin dezavantajı ise, sirkenin keskin kokusudur. Evinizde hijyen sonrası hissetmek isteyeceğiniz o ferah koku olamayacaktır. Tabii ki karışıma biraz parfüm ekleyebilirsiniz. Yalnız parfüm de kimyasal katkı maddesi içerebileceği için çok tavsiye edilmez. Sirke hem doğal bir maddedir, hem de evinizin diğer bölümlerinde kullanabileceğiniz bir temizlik maddesi de olabilir.
Cam Silmede Kullanılan Bezler
Özellikle son dönemlerde market camlarında sıkça rastladığımız mikrofiber özellikli bezler cam silmek için ideal bezlerdir. Mikrofiber bezler diğer bezlere göre silme esnasında ve sonrasında cam yüzeyde iz bırakmazlar. Buğulu ya da puslu bir görüntü oluşturmaz. İz bırakmaması netlik açısından önemlidir. Cam silme bezi olarak kullanılan oldukça geleneksel bir yöntem daha vardır: Gazete kağıdı ile cam silmek. Gazete kağıdının içeriğinde bulunan selüloz sayesinde, camın tutuşu daha iyi olmaktadır. Gazete kağıdının cam silmede kullanılışının avantajı ve dezavantajı bulunmaktadır.
Avantajları: Cam silme işlemi bittikten sonra devasa bir şekilde önünüzde biriken ve yıkanması gereken bez yığını olmaz. Enerji, deterjan ve sudan tasarruf edersiniz. Gazete kağıdı ile cam silmek oldukça pratiktir. Gazete kağıdını sadece buruşturmak yeterlidir. Ardından durulama gerektirmez. Dezavantajı ise, su ile birleşen kağıdın elinizde oluşturacağı boya lekeleridir. Bu nedenle elinizde çok fazla boya lekesi olmaması için daha az renkli gazete kağıtlarını tercih ediniz.
Sünger ile cam silmek ise çok kullanılan bir yöntem değildir. Sünger daha çok araç camlarının temizliğinde kullanılmaktadır. Çünkü kaporta hassas yapıda olduğundan çizilmemesi için özen gösterilir. Bir de sünger çok çabuk köpüren bir malzemedir. Cam silerken camın çok köpürmesi çok tercih edilen bir durum değildir. Cam silmede temel amaç şudur ki, az köpük çok parlaklık. Köpüğün ardından durulama aşaması için çok fazla zaman ve su harcamak zorunda kalabilirsiniz.
Cam Silmek İçin Kullanılan Aparatlar
Cam silme aparatları, camın konumuna göre değişkenlik gösterir. Ulaşılması zor alanlarda değişik aparatlar kullanmak gerekebilir. Çift taraflı çekçekler cam temizliği konusunda daha basit çözümlerdir. Son dönemde piyasada gördüğümüz teleskobik siliciler, ulaşılması zor alanlarda yükseklik fobisi olanlar için kurtarıcı niteliktedir. Teleskobik silicilerin her iki tarafında ince bir sünger ve çekçek bulunmaktadır. Önce sünger olan tarafla silme işlemi gerçekleştirilir. Ardından çekçek ile cam durulanır. Camın en alt kısmına gelindiğinde ise, teleskobik silici yatay olarak hareket ettirilerek silme işlemi bitirilir.